fredag 18 april 2014

Att vara stöpt i samma form

Vad är normalt beteende?

De flesta har en åsikt om vad som är ett normalt beteende, frågan är var det kommer ifrån, troligtvis först från våra föräldrar sedan vänner och bekanta. Vem är det som säger att dessa människor har rätt? Ingen utan, det är vi själva som tycker det som sägs låter rimligt och tar till oss detta eller om man är ett barn så litar en på sina föräldrar.

Alla barn är olika och därför mognar på sig i sin egen takt, detta är inget vi kan påverka i stor mängd. De finns barn som sitter ständigt still och andra barn som har spring i benen. Varför skulle de barn som är stilla sittande vara mer normala än de som har spring i benen? Ofta anses det, att barn som har spring i benen har någon form av bokstavskombination. Varför det? Kan de inte bara ta den slutsatsen att barnet är omogen. Nä, det går inte, barnet följer inte det mönster som anses normalt för sin åldersgrupp.

Vissa barn har stor fantasi medan andra inte, vad är normalt? Ett barn som har stor fantasi kan hitta på många olika upptåg som flera tycker är jobbigt och stökigt. Dessa barn kan ofta anses som bråkiga och stökiga. Varför tar man inte reda på vad som är syftet med upptåget och på så sätt lära förstå i stället för att döma. Ibland kan barn behöva stöd i sina fantasier och lekar, de kan ibland ha svårt att sätta gränser.

Vad är normalt?

Om någon går baklänges i stället för framlänges anser vi det som onormalt och tycker därmed att något inte står rätt till med denna person. Frågan bör i stället ställas, varför går personen baklänges?
De finns kanske en förklaring som gör att det blir helt normalt för denna person att gå baklänges. Trots att vi vet att människa har lättare för att gå framåt än bakåt pga. vår kroppsuppbyggnad.

Varför anses det normalt att äta med gaffel och kniv i stället för med händer? De flesta skulle svara att vi är inga apor eller att vi civiliserade. Titta vi runt om i världen är det många människor som äter med händerna. Vad är dem då? Onormala? Ociviliserade? 

De länder som har under vissa tider på året ett kalt klimat använder sig ofta av skor, detta har gjort att vi har tar tappat visa förmågor så som vi kunder för många år tillbaka. De människor som inte har några armar använder sina fötter och mun till alla sina rörelser och det anses som fantastik, vilket det är. De människor som har armar använder sina fötter enbart för att stå, gå, spring och hoppa. Tänk om vi människor skulle börja redan från födseln använda både fötter och händer till samma typ av rörelser och därmed träna upp den förmåga som de människor utan armar har. Skulle dessa människor som använder sina fötter anses som onormala?

Framgångsrika människor är ofta personer som går utanför ramarna, anses de som onormala eller järva. Många av dessa framgångsrika personer har någon typ av bokstavskombination och ansågs som barn onormal och ibland konstig. När det blivit äldre och framgångsrika har de blivit accepterade och många ser upp till dessa. Har dessa blivit normala?

Återigen vad är normalt och är det bra om alla stöps i samma form? Vi kanske måste lära oss att se utanför ramarna och ha större tolerans. Vi är ju trots allt olika.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar