onsdag 2 april 2014

De eviga valen

Varför skall en hela tiden behöva göra en massa val?

Borde inte Förskolor, skolor, Vårdcentral mm vara likvärdiga?

När det är dags att låta sitt barn få barnomsorg, vill det flesta inte välja det första bästa utan har säkert en id'e hur det vill att sitt barn skall ha det. Varje förälder har säkert insett att sitt barn skall tillbringa flera timma på en Förskola, man kan faktist jämföra med en arbetsplats för vuxna. 

Vill vi vuxna ha en arbetsplats som består av höga ljud, det tror jag inte. Vill vi att våra arbetskamrater slutar? Tror inte det. 

Frågan är vad vill vi ge våra barn?
Tror att det flesta vill ge sina barn en lugn, trevlig, trygg miljö och lärorik tid.


När det är dags för skolan, vad vill vi då ge våra barn?
Att välja en skola åt sitt barn är inte lätt, vi vill ju ge vårt barn en bra miljö för studier. 
Hur kan vi ge det när en klass består av minst 20 elever och en lärare? Hur skall en lärare hinna med alla elever?

Alla elever är olika och behöver olika typer av stöd och hjälp. Vissa fångar läsningen fort och andra siffror. Vissa sitter som en ljus vid sin stol medan andra har svårt för det. Alla elever har kommit olika långt i mogenheten och det är något som en lärare måste ha i åtanken. 

Skall inte alla skolor ha samma förutsättningar? Som förälder skall man inte behöva fundera på vilken skola som är bäst för sitt barn utan alla borde vara likvärdiga. Lärarna måste ha en miljö så att de trivs och inte slutar. Inga elever skall behöva utsättas för att lärarna slutat tätt efter varann under en och samma termin.

Frågan är hur skapar vi en god miljö och lärorik? 
Hur ser skolorna ut idag? De är ofta väldigt slitna och trånga. Många skolor skulle behöva få mer färg som stimulerar lärandet och kanske låta barnen skapa en mer personlig klass med hjälp att trä- och syslöjdslöjden, fritis mm.

Hur kan man utveckla skolan? Idag har skolan likvärdig uppbyggnad som på 1800 talet. Klasserna behöver bli mindre, mer elevanpassad, se till att ta vara på varje barns olika sätt att ta till sig lärandet. Regeringen borde satsa mer på barnen och skolan dvs. ge bättre förutsättningar för varje individ?

Hur kan vi få till detta är fråga?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar