lördag 12 april 2014

Rehabilitering

När du råkar ut för en olycka, sjukdom mm och därmed behöver vård och sedan rehabilitering.

Efter själva sjukvården borde sedan en rehabiliteringsplan tas fram för vårdtagaren och kontaktperson. Denna person skall se till att planen efterlevs och justeras efter behoven.

Riktigt så ser inte vården ut idag tyvärr, utan vårdtagaren måste hela tiden kämpa för sin vård och tjatar du inte tillräckligt får du ingenting. Är det verkligen detta vi betalar skatt för?

Om du blir sjuk och inte har någon eller några som kämpar för dig får du inte tillräcklig vård. Det borde vara statens intresse att få de sjuka friska, som komma upp på bena igen och återgå till sitt arbeta/skolan.

Att vara sjukskriven är en stor ekonomisk förlust för den enskilde personen och för samhället, därför borde det innebära att det finns ett intresse att se till att alla får rätt vård och mängd. Efter en olycka eller sjukdom kan en personlighetsförändring ha skett. Lika så kan personen blivit deprimerad, detta kan många gånger vara svårt att se.

De personer som t.ex. får en kraftig stroke blir ofta förlamad på ena sida och kan ha fått en personlighetsförändring. Dessa personer kan många gånger ha svårt att se att de behöver rehabilitering. Sjukvården för stokepatienter består idag av att de ser till att du får den hjälp som behövs för att du skall fungera i hemmet. Vad händer därefter?

När du väll är hemma från sjukhuset går vården många gånger vidare till vårdcentralerna. Där finns det ofta ingen kompetens när det gäller stoke och dess behov. Hur skall du som patient veta vad du behöver och vad det finns för olika möjligheter till rehabilitering?

Det borde inte vara patienten som skall behöva kämpa för att få rätt vård och rehabilitering utan sjukvården skall se till att varje enskild patient får en behandlingsplan och rehabiliteringsplan.

Här har samhället något att bygga vidare på och utveckla.

Sedan har vi alla anhöriga som blir påverkade på olika sätt när något har skett och sker, vad får de för hjälp? Inte mycket, här är det lika så att de flesta inte vet vad de har för möjlighet att få hjälp med alla sina funderingar och upplevelser.

Sjukvården har mycket att arbeta med, behöver förtydliga sina avsikter och patientens möjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar